Een einde aan het tijdelijke huurcontract?

Heb jij voor je studentenkamer een vast of tijdelijk huurcontract? Voor vele studenten geldt dat hun huurovereenkomst tijdelijk is, vaak geldt deze voor een termijn van maximaal vijf jaar. Dit kan vanaf 1 januari 2024 niet meer. In mei 2023 heeft de Tweede Kamer namelijk ingestemd met een wetsvoorstel die strekt tot het afschaffen van tijdelijke huurcontracten voor woonruimten. In deze blog zal worden besproken wat deze nieuwe wet inhoudt en wat voor gevolgen deze kan/zal hebben.

Wat was de situatie eerst?

In 2016 trad de Wet doorstroming huurmarkt 2015 in werking. In deze wet werd vastgelegd dat er tijdelijke huurcontracten konden worden afgesloten die automatisch tot een einde kwamen. Hiervoor was slechts een schriftelijke herinnering van de huurder nodig. Hoewel het idee was dat het contract voor onbepaalde tijd de norm zou blijven, bleek dit niet zo te werken in de praktijk. Over het algemeen werden er veel meer tijdelijke contracten verstrekt dan contracten voor onbepaalde tijd.

Wat gaat er veranderen?

De bedoeling van de Wet doorstroming huurmarkt 2015 was dat er meer woningeigenaren in de verleiding zouden worden gebracht hun woning te verhuren. Echter, in de praktijk nam dit geen gewenste werking aan. Als gevolg hiervan wordt vanaf 2024 de wet dus gewijzigd. Door de wijziging is het nauwelijks meer mogelijk een huurovereenkomst voor bepaalde tijd af te sluiten, dit geldt zowel voor zelfstandige woonruimten als kamers (onzelfstandige woonruimten).

Wat kan er voor mij als huurder veranderen?

Wanneer je momenteel een huurcontract voor onbepaalde tijd hebt, blijft dit contract gewoon bestaan in zijn originele vorm. Als de termijn uit je contract afloopt, komt je huurovereenkomst ook automatisch ten einde na tijdige schriftelijke herinnering door je verhuurder. Hierna kan een tweede contract worden afgesloten, die voor onbepaalde tijd moet zijn, maar dit was voorheen ook het geval. Als huurder hoef je je dus geen zorgen te maken, deze wetswijziging heeft voor jou positieve gevolgen!

Vaststellingsovereenkomst: waar moet ik op letten als werknemer?

Je hebt het een hele tijd erg naar je zin op je werk alleen sinds de laatste paar weken loopt het tussen jou en je werkgever iets minder. Je hebt het idee dat je werkgever van je af wilt en nu heeft hij ook aangegeven dat hij van plan is je te ontslaan via een vaststellingsovereenkomst, ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Jij raakt lichtelijk in paniek en je hebt overal vragen bij. Moet je tekenen? Heb je eigenlijk wel een keus en waar moet je op letten? Wat houdt zo’n overeenkomst eigenlijk in en wat moet er allemaal instaan?

Vaststellingsovereenkomst

In de hierboven omschreven situatie wil de werkgever de werknemer ontslaan op grond van een vaststellingsovereenkomst. Zo’n overeenkomst houdt in dat je samen met je werkgever in gesprek gaat over je ontslag en afspraken maakt over je ontslag. Deze afspraken worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst.  

Een vaststellingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen werknemer en werkgever om een contract met wederzijds goedvinden te beëindigen. Met de overeenkomst stop je dus samen met je werkgever je contract. Belangrijk is dat je als werknemer niet mee hoeft te werken aan de overeenkomst. Vaak heb je de ruimte om te onderhandelen over de voorwaarden. Beide partijen moeten het met de afspraken eens zijn die in de vaststellingsovereenkomst komen te staan.

Inhoud

In de vaststellingsovereenkomst staan verschillende aspecten, zoals onder andere:

•   De reden voor het ontslag

•   Dat het ontslag op initiatief van de werkgever is

•   De einddatum van de arbeidsovereenkomst en de opzegtermijn

•   Beëindigingsvergoeding 

•   Vrijstelling van werk; vrij zijn van werk om te solliciteren of uitbetaling vakantiedagen

•   Het gebruik en inleveren van bedrijfsmiddelen

•   Geen betaling opleidingskosten

•   Positief getuigschrift

•   Opbouw pensioen

•   Afspraken over nieuwe baan en het concurrentie-, relatie-, of geheimhoudingsbeding

•   Finale kwijting; na het tekenen kan de werknemer niets meer van de werkgever eisen

•   Bedenktijd

Het is belangrijk om te realiseren dat de werknemer en de werkgever vrij zijn om nog meer afspraken in de overeenkomst op te laten nemen die van toepassing zijn op de situatie.

Ondertekenen

Teken de vaststellingsovereenkomst niet meteen, maar overleg eerst met een arbeidsjurist of met bijvoorbeeld de rechtswinkel. Controleer daarnaast of alle gevolgen die in de overeenkomst staan bekend voorkomen en of je ze begrijpt. Ben je het eens met de vaststellingsovereenkomst, dan kun je de overeenkomst ondertekenen. Ben je het niet eens met de vaststellingsovereenkomst, dan hoef je niet te tekenen.

Non-conformiteit bij de koop van een huis: verborgen gebreken

Je kan je geluk niet op. In deze huizenmarkt heb je een huis gevonden. Je hebt het huis gekocht en bent er zo snel mogelijk ingetrokken en je huisje, boompje, beestje is eindelijk compleet. In het eerste opzicht lijkt alles perfect, maar wat als er onverwachts toch ineens enorme schimmelplekken achter het behang opduiken? Wat zijn de rechten van de koper bij het opduiken van verborgen gebreken na de koop van een huis? Ben je zelf verantwoordelijk voor het herstel, of is er wellicht iets te verhalen op de verkoper?

In de hierboven omschreven situatie is sprake van een zogenaamde non-conformiteit. Non-conformiteit betekent dat een zaak niet de eigenschappen heeft die van de zaak mochten worden verwacht op grond van een koopovereenkomst. Om de schade te kunnen verhalen bij non-conformiteit bij de koop van een huis moeten aan een aantal vereisten voldoen.

Onderzoeksplicht

Voor de koop van een woning is het belangrijk dat weet van de onderzoeksplicht van de koper. Elke potentiële koper van een woning moet namelijk zelf een grondig onderzoek doen. Wij adviseren u dan ook een expert in te huren voor bijvoorbeeld een bouwkundig rapport om zo alle verrassingen voor te zijn.

Aansprakelijkheid van de verkoper

Mocht u een woning hebben gekocht waar ondanks inspectie toch nog verborgen gebreken opduiken, dan kan de verkoper aansprakelijk zijn voor de herstelkosten. Dit is het geval wanneer de woning niet meer normaal gebruikt kan worden als waarvoor het bestemd is door het gebrek. Het gebrek moet zowel belangrijk als ernstig zijn. Tenslotte moet bewezen kunnen worden dat het gebrek aanwezig was op het moment van de aankoop en zich niet later pas voordeed.

Het verborgen gebrek kan niet altijd op de verkoper worden verhaald. Op grond van art. 7:17 BW moet de woning beantwoorden aan de koopovereenkomst. Vaak doen verkopers een exonoratiebeding in de koopovereenkomst die ‘zichtbare en onzichtbare gebreken’ uitsluit voor aansprakelijkheid. Een exoneratiebeding geldt echter alleen wanneer de verkoper te goeder trouw handelde en een natuurlijke persoon is. Mocht de verkoper weten van het gebrek, maar het niet aan u hebben gemeld dan handelt deze niet ter goeder trouw en vervalt de werking van het beding. Raadzaam is dus om vooral goed zelf onderzoek naar het huis voordat u het koopt.

Online shoppen en consumentenrecht: retourrecht en informatieplicht verkoper

Het is tegenwoordig gemakkelijker dan ooit om via online platforms producten aan te schaffen; met nog geen drie keer klikken zitten die nieuwe schoenen in het winkelmandje en de volgende dag worden ze thuis afgeleverd. Het is natuurlijk ideaal dat dit allemaal zo snel verloopt, maar wat zijn precies de rechten van de koper in dit geheel? Mag je de schoenen gewoon weer retour sturen als ze niet passen? En wat als ze al kapot blijken te zijn als ze worden thuisbezorgd?

In de hierboven omschreven situatie is sprake van een zogenaamde consumentenkoop: er wordt een roerende zaak (de schoenen) aangeschaft door een persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, bij een verkoper die dat juist wél doet. Voor consumenten gelden bepaalde (voor)rechten bij (online) aankopen, waarvan er hieronder twee zullen worden uitgelicht.

Garantie

Een verkoper is verplicht een ‘deugdelijk’ product te leveren. Onder welke voorwaarden een product deugdelijk is, hangt af van het soort product; het gaat erom wat de koper redelijkerwijs mag verwachten bij normaal gebruik van het product. Voor die beoordeling zijn bijvoorbeeld de prijs en het merk van het product van belang. Terugkomend op het voorbeeld waarmee dit blog begon: van schoenen van Nike mag men een betere kwaliteit verwachten dan van schoenen van AliExpress. Indien de nieuwe merkschoenen dus al beschadigd aankomen, is de verkoper verplicht het aankoopbedrag terug te storten of moet hij vervangende schoenen opsturen.

Retourrecht

Een consument heeft het recht de koop binnen veertien dagen, zonder opgaaf van reden, te ontbinden. Die termijn gaat lopen vanaf het moment van ontvangst van het gekochte product. Dat betekent dat in het eerder genoemde voorbeeld, de schoenen nog geretourneerd kunnen worden tot veertien dagen na ontvangst. Die veertien dagen vormen het minimum; een verkoper kan er ook voor kiezen een langere retourtermijn te hanteren. Dat zal dan vaak in het retourbeleid van de verkoper worden aangegeven. De verkoper is ook verplicht om aan te geven welke voorwaarden gelden voor een retour en hoe een koper een gekocht product kan retourneren.

Hoewel sommige (kleine) webshops het retourrecht nog wel eens uitzonderen bij een uitverkoop, staat de wet dit niet toe. Ook in de uitverkoop gekochte artikelen vallen in beginsel onder het retourrecht. Sommige producten kunnen wel van het retourrecht worden uitgezonderd, bijvoorbeeld vanwege hygiëne of gezondheidsbescherming (denk aan sieraden of ondergoed).

Wat doe je nou écht bij de Rechtswinkel?

Ik ben Jannis de Reu, zit in mijn tweede bachelor jaar en ik werk vanaf januari 2023 op de sectie huurrecht en wonen bij de Rechtswinkel.

Waar denk je aan als je aan de Rechtswinkel denkt? Waarschijnlijk aan het geven van juridisch advies! Maar vrijwilligerswerk bij de rechtswinkel is nog zoveel meer dan dat. Een aantal van deze aspecten wil ik in dit blog bespreken.

Het geven van juridisch advies is natuurlijk een belangrijk deel van het werk bij de rechtswinkel en het advies moet ook kloppen. Daarom heb je als vrijwilliger bij de rechtswinkel om de week een sectievergadering met de leden van je sectie. Hier bespreek je alle adviezen die in de laatste twee weken zijn gegeven, die met je sectie te maken hebben. Dit zijn ongelofelijk gezellige vergaderingen, waar je ook enorm veel van leert. Het is een erg goed moment om je kennis te testen. Je leest de door de rechtswinkelier opgeschreven feiten en controleert het gegeven advies. Dit advies kan perfect zijn en je kan ook op of aanmerkingen hebben. Dit bespreek je dan samen met de sectie.

Van het op deze manier reflecteren op de casus kan je zo veel leren. Als het een perfect gegeven advies is, dan onthoud je dit en heb je het paraat, wanneer je zelf een keer voor een dergelijke vraag komt te staan. Door het geven van op- of aanmerkingen bij een advies dat beter had gekund haal je je juridische kennis op en hou je deze scherp.

Cliënten bellen naar de rechtswinkel voor juridisch advies, dit is evident, maar hier achter gaat vaak meer schuil. Stel je maar voor, om een probleem waar je mee zit, aan een vreemdeling te delen en dit zonder emoties te doen. Mensen willen vaak hun verhaal kwijt over hun situatie of het onrecht dat hun is aangedaan.  Wij zijn bij de rechtswinkel dan ook vaak een luisterend oor.

Mijn eerste cliënt ooit bij de Rechtswinkel was hier een goed voorbeeld van. Hij was een Oekraïense jonge man, die sinds kort een huurwoning had gevonden, maar nu ging zijn huurbaas het huis verkopen. Hij was daarom doodsbang om zijn huurwoning kwijt te raken en ik overdrijf niet. De cliënt zat trillend voor mij bij het inloopspreekuur. Juridisch was zijn vraag afgedaan in seconden, volgens artikel 7:226 BW breekt koop namelijk geen huur en het contract zou gewoon overgaan op de nieuwe koper. Voor de cliënt was dit echter een ongelofelijk opluchting.

Bij de rechtswinkel zien we ook schrijnende gevallen voorbijkomen. Ik heb onder andere een cliënt gehad die al bijna een jaar door lekkage in een vies, nat en koud huis woonde. Een cliënt die twee dagen voordat ze uit huis gezet zou worden vanwege betalingsachterstanden en belde of nog iets gedaan kon worden. Een cliënt wiens kinderen mogelijk uit huis geplaatst zouden worden en een cliënt die haar gewelddadige partner voorgoed haar huis uit wilde krijgen.

Dit zijn heftige zaken en gelukkig kan je deze zaken bespreken met je collega tijdens de dienst zelf en bij de sectievergadering. Het onderling overleggen over zaken is een van de mooiste delen van de Rechtswinkel. Het is interessant om te horen van je collega's wat zij hebben ervaren. Wat voor bijzondere feiten ze hebben ervaren en op welke adviezen ze echt trots zijn. Vaak kunnen we zelfs lachen om kleine details. Deze gedeelde ervaring brengt de winkeliers echt dichter bij elkaar.

Ik zou iedereen, die mensen wil helpen en echt met de handen in de aarde van het recht wil zitten, willen aanraden om zich aan te melden. Het is een ervaring die ik niet snel zal vergeten.