Heb jij voor je studentenkamer een vast of tijdelijk huurcontract? Voor vele studenten geldt dat hun huurovereenkomst tijdelijk is, vaak geldt deze voor een termijn van maximaal vijf jaar. Dit kan vanaf 1 januari 2024 niet meer. In mei 2023 heeft de Tweede Kamer namelijk ingestemd met een wetsvoorstel die strekt tot het afschaffen van tijdelijke huurcontracten voor woonruimten. In deze blog zal worden besproken wat deze nieuwe wet inhoudt en wat voor gevolgen deze kan/zal hebben.
Wat was de situatie eerst?
In 2016 trad de Wet doorstroming huurmarkt 2015 in werking. In deze wet werd vastgelegd dat er tijdelijke huurcontracten konden worden afgesloten die automatisch tot een einde kwamen. Hiervoor was slechts een schriftelijke herinnering van de huurder nodig. Hoewel het idee was dat het contract voor onbepaalde tijd de norm zou blijven, bleek dit niet zo te werken in de praktijk. Over het algemeen werden er veel meer tijdelijke contracten verstrekt dan contracten voor onbepaalde tijd.
Wat gaat er veranderen?
De bedoeling van de Wet doorstroming huurmarkt 2015 was dat er meer woningeigenaren in de verleiding zouden worden gebracht hun woning te verhuren. Echter, in de praktijk nam dit geen gewenste werking aan. Als gevolg hiervan wordt vanaf 2024 de wet dus gewijzigd. Door de wijziging is het nauwelijks meer mogelijk een huurovereenkomst voor bepaalde tijd af te sluiten, dit geldt zowel voor zelfstandige woonruimten als kamers (onzelfstandige woonruimten).
Wat kan er voor mij als huurder veranderen?
Wanneer je momenteel een huurcontract voor onbepaalde tijd hebt, blijft dit contract gewoon bestaan in zijn originele vorm. Als de termijn uit je contract afloopt, komt je huurovereenkomst ook automatisch ten einde na tijdige schriftelijke herinnering door je verhuurder. Hierna kan een tweede contract worden afgesloten, die voor onbepaalde tijd moet zijn, maar dit was voorheen ook het geval. Als huurder hoef je je dus geen zorgen te maken, deze wetswijziging heeft voor jou positieve gevolgen!