Ik ben Jannis de Reu, zit in mijn tweede bachelor jaar en ik werk vanaf januari 2023 op de sectie huurrecht en wonen bij de Rechtswinkel.
Waar denk je aan als je aan de Rechtswinkel denkt? Waarschijnlijk aan het geven van juridisch advies! Maar vrijwilligerswerk bij de rechtswinkel is nog zoveel meer dan dat. Een aantal van deze aspecten wil ik in dit blog bespreken.
Het geven van juridisch advies is natuurlijk een belangrijk deel van het werk bij de rechtswinkel en het advies moet ook kloppen. Daarom heb je als vrijwilliger bij de rechtswinkel om de week een sectievergadering met de leden van je sectie. Hier bespreek je alle adviezen die in de laatste twee weken zijn gegeven, die met je sectie te maken hebben. Dit zijn ongelofelijk gezellige vergaderingen, waar je ook enorm veel van leert. Het is een erg goed moment om je kennis te testen. Je leest de door de rechtswinkelier opgeschreven feiten en controleert het gegeven advies. Dit advies kan perfect zijn en je kan ook op of aanmerkingen hebben. Dit bespreek je dan samen met de sectie.
Van het op deze manier reflecteren op de casus kan je zo veel leren. Als het een perfect gegeven advies is, dan onthoud je dit en heb je het paraat, wanneer je zelf een keer voor een dergelijke vraag komt te staan. Door het geven van op- of aanmerkingen bij een advies dat beter had gekund haal je je juridische kennis op en hou je deze scherp.
Cliënten bellen naar de rechtswinkel voor juridisch advies, dit is evident, maar hier achter gaat vaak meer schuil. Stel je maar voor, om een probleem waar je mee zit, aan een vreemdeling te delen en dit zonder emoties te doen. Mensen willen vaak hun verhaal kwijt over hun situatie of het onrecht dat hun is aangedaan. Wij zijn bij de rechtswinkel dan ook vaak een luisterend oor.
Mijn eerste cliënt ooit bij de Rechtswinkel was hier een goed voorbeeld van. Hij was een Oekraïense jonge man, die sinds kort een huurwoning had gevonden, maar nu ging zijn huurbaas het huis verkopen. Hij was daarom doodsbang om zijn huurwoning kwijt te raken en ik overdrijf niet. De cliënt zat trillend voor mij bij het inloopspreekuur. Juridisch was zijn vraag afgedaan in seconden, volgens artikel 7:226 BW breekt koop namelijk geen huur en het contract zou gewoon overgaan op de nieuwe koper. Voor de cliënt was dit echter een ongelofelijk opluchting.
Bij de rechtswinkel zien we ook schrijnende gevallen voorbijkomen. Ik heb onder andere een cliënt gehad die al bijna een jaar door lekkage in een vies, nat en koud huis woonde. Een cliënt die twee dagen voordat ze uit huis gezet zou worden vanwege betalingsachterstanden en belde of nog iets gedaan kon worden. Een cliënt wiens kinderen mogelijk uit huis geplaatst zouden worden en een cliënt die haar gewelddadige partner voorgoed haar huis uit wilde krijgen.
Dit zijn heftige zaken en gelukkig kan je deze zaken bespreken met je collega tijdens de dienst zelf en bij de sectievergadering. Het onderling overleggen over zaken is een van de mooiste delen van de Rechtswinkel. Het is interessant om te horen van je collega's wat zij hebben ervaren. Wat voor bijzondere feiten ze hebben ervaren en op welke adviezen ze echt trots zijn. Vaak kunnen we zelfs lachen om kleine details. Deze gedeelde ervaring brengt de winkeliers echt dichter bij elkaar.
Ik zou iedereen, die mensen wil helpen en echt met de handen in de aarde van het recht wil zitten, willen aanraden om zich aan te melden. Het is een ervaring die ik niet snel zal vergeten.