In de lockdown-periode tijdens de coronacrisis leek het nog een tijdelijke noodoplossing, inmiddels zijn veel mensen eraan gewend: thuiswerken. Thuiswerken is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ook binnen de politiek werd gehoor gegeven aan deze institutionalisering. Op 5 juli 2022 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘wet werken waar je wilt’ aangenomen, dat de regels rondom thuiswerken versoepelt.
Echter, dit wetsvoorstel haalde afgelopen maand de stemming binnen de Eerste Kamer niet.
Vooralsnog blijven werknemers aangewezen op de ‘Wet Flexibel Werken’. Op grond van die wet kan een werknemer aan zijn werkgever het verzoek doen om deels vanuit huis te werken. De werkgever moet op basis van dit verzoek tot een gemotiveerd en schriftelijke beslissing komen. Afwijzing blijft echter de norm, en een algemene reden tot afwijzing volstaat. Hieronder een korte uitleg over de huidige regels rondom thuiswerken.
Aan welke voorwaarden moet een werknemer voldoen voor een verzoek tot thuiswerken?
Op grond van de ‘Wet Flexibel Werken’ moet een werknemer minstens zes maanden in dienst zijn, alvorens thuis kan worden gewerkt. Bovendien moet het bedrijf minimaal tien werknemers hebben. Het verzoek tot thuiswerken dient twee maanden van tevoren schriftelijk te worden gedaan.
Wanneer mag mijn werkgever het verzoek tot thuiswerken afwijzen?
Op grond van de ‘Wet Flexibel Werken’ is het voor een werkgever nog vrij gemakkelijk om een verzoek tot thuiswerken af te wijzen. Er is een aantal voorwaarden waar de afwijzing aan moet voldoen. De werkgever moet de afwijzing eerst met de werknemer bespreken. Bovendien moet de beslissing binnen een maand na het verzoek schriftelijk worden vastgelegd. Een jaar na de afwijzing van het verzoek mag de werknemer opnieuw een poging wagen.
Wat als mijn werkgever het verzoek tot thuiswerken toewijst?
Indien uw werkgever het verzoek tot thuiswerken toewijst, is het sterk aan te raden de afspraken rondom thuiswerken vast te leggen in een thuiswerkovereenkomst. Denk hierbij aan afspraken rondom de tijden en dagen dat u thuiswerkt, maar ook aan kostenvergoedingen.
Daarnaast is het nog verstandig om stil te staan bij de arbeidsomstandigheden. Als een werknemer vaker dan incidenteel thuiswerkt, is de werkgever verantwoordelijk voor een ergonomisch ingerichte werkplek. Bijna alle regels uit de Arbowet zijn ook van toepassing op thuiswerkende werknemers.
Of er ooit nog een recht op thuiswerken komt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Tot die tijd, moeten werkgevers en werknemers het met bovenstaande regels doen.