De energieprijzen schieten door het dak heen en daar heeft de huurbaas natuurlijk ook last van. Vervolgens krijg jij als huurder te horen dat je huurbaas de gestegen energieprijzen door gaat berekenen in jouw huurprijs, maar kan dit zomaar? Het heeft allemaal te maken met het verschil tussen all-in huur en kale huur met servicekosten.
All-in huur
All-in huur betekent dat je een vast maandbedrag betaald aan je verhuurder, maar verder niet weet welke bedragen precies gaan naar kale huur, servicekosten en energiekosten. In je contract staat enkel dat je bijvoorbeeld 500 euro per maand betaald, verdere verdeling van deze 500 euro ontbreekt. Mocht je willen weten welke bedragen naar de huur, servicekosten en energiekosten gaan, kan je dit opvragen bij je verhuurder. Jij en je verhuurder kunnen samen de all-in huur splitsen en tot een kaal huur bedrag en een servicekosten bedrag komen. Dit kan handig zijn, aangezien je bij all-in huur niet weet of je verhoging van de huur klopt of dat je eindafrekening van de kosten voor energie kloppen. Maar in deze bijzondere tijd kan juist de all-in huurprijs een klein gelukje zijn voor huurders, daarover later meer.
Kale huur met servicekosten
Het woord zegt het al, bij kale huur betaal je alleen de huur van de woning zelf. Los daarvan betaal je servicekosten aan je huurbaas. Deze servicekosten houden reparaties in en dus ook het gas, water en elektriciteit (nutsvoorzieningen) die je verbruikt. De servicekosten zijn altijd een vast maandelijks bedrag dat je samen met de kale huur betaalt. Dit is een voorschot op wat je daadwerkelijk gaat verbruiken aan servicekosten in een jaar. Dit voorschot kan uiteindelijk hoger, maar ook lager uitvallen.
Wat betekent dit verschil in huurbetaling?
Aan het eind van het jaar krijg je een eindafrekening, waaruit wellicht blijkt dat de daadwerkelijk gemaakte kosten voor energie hoger zijn uitgevallen dan wat jij qua energie hebt betaald aan je huurbaas. Je huurbaas wilt graag dat je dit verschil bij betaalt.
Bij een all-in huurcontract kan dit niet, je betaald al een vast bedrag per jaar waar niet van afgeweken kan worden. Ook is je kale huur niet bekend, dus je zou niet kunnen checken of je daadwerkelijk te weinig heeft betaald voor uw energiekosten. Een eindafrekening sturen mag dus niet. Je kan dus nu minder voor de energiekosten aan het betalen zijn, dan daadwerkelijk nodig is. Een leuk meevallertje in deze tijd. Het kan echter ook zo zijn, dat je in de praktijk meer betaalt dan wat je verbruikt. Dit kan je bij een all-in huur dan helaas niet terugvragen.
Bij kale huur met servicekosten mag de verhuurder wel een eindafrekening sturen. Als de huurbaas de eindafrekening verstrekt, mag hij de servicekosten verhogen als de daadwerkelijke kosten voor energie hoger zijn uitgevallen dan het voorschot. Zonder verstrekking van de eindafrekening dus niet. Andersom kan je, bij een eindafrekening waar de daadwerkelijk gemaakte kosten lager zijn uitgevallen dan wat je hebt betaald aan servicekosten, dat verschil ook terugvragen van je huurbaas.
Kijk dus goed in je contract hoe jij je huur hebt afgesproken met je verhuurder, het zou je nu een hoop geld kunnen schelen!