Burgerinitiatief abortus

Abortus provocatus betekent het opzettelijk afbreken van een zwangerschap. Wereldwijd is dit een gevoelig onderwerp waarover veel meningsverschillen bestaan. Dat het onderwerp veel discussie en emotie teweegbrengt, blijkt na de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof van afgelopen juni. In deze uitspraak verwerpt het Hooggerechtshof de Amerikaanse abortuswet die was gebaseerd op de uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973, welbekend als Joe v. Wade. In Roe v. Wade heeft het Hooggerechtshof beslist dat de Amerikaanse grondwet bescherming biedt aan het recht van de vrouw op abortus voordat haar foetus levensvatbaar is. Sinds de intrekking van Roe v. Wade in juni, is het recht op abortus niet langer landelijk veiliggesteld en is de wetgeving terug in de handen van de Amerikaanse staten. De uitspraak van het Hooggerechtshof leverde veel tranen op. Bij de één waren dit tranen van geluk en bij de ander van verdriet.

Ook in Nederland bestaan vraagstukken rondom abortus. Sinds 1984 is abortus in Nederland tot 24 weken in de zwangerschap legaal. Abortus staat echter opgenomen in het Wetboek van Strafrecht onder artikel 296. Abortus is dus in essentie een strafbaar feit, waar een uitzondering voor kan worden gemaakt. Er is een tegenbeweging die van mening is dat abortus niet langer in het Wetboek van Strafrecht moet staan, maar onderdeel hoort te zijn van het reguliere zorgstelsel. Met dit uitgangspunt is het Humanistisch Verbond samen met BBNVARA een burgerinitiatief gestart onder de slogan ‘Abortus is geen misdaad’. Het doel van dit burgerinitiatief is om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen.

Op 22 november heeft de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven het burgerinitiatief ‘Abortus is geen misdaad’ in ontvangst genomen. Het burgerinitiatief is maar liefst 93.689 keer ondertekend. Aan een burgerinitiatief zitten enkele voorwaarden verbonden die door de commissie getoetst zullen worden. Het burgerinitiatief moet ondersteund zijn door minstens 40.000 mensen. Deze mensen moeten een Nederlandse identiteit hebben en minstens 18 jaar oud zijn. Daarbij is vereist dat het onderwerp nieuw is en niet in de afgelopen twee jaar in de Tweede Kamer aan de orde is geweest. Een uitzondering is mogelijk in het geval dat er nieuwe feiten en omstandigheden aan het licht zijn gekomen. Als aan alle voorwaarden is voldaan, wordt het voorstel in behandeling genomen. Dit kan op verschillende manieren. De Tweede Kamer kan de indieners van het voorstel uitnodigen om het voorstel mondeling toe te lichten in bijvoorbeeld een commissievergadering of zelfs in de plenaire vergadering.

Uiteindelijk wordt er gestemd over het voorstel. Wanneer de meerderheid van de Kamerleden instemt met het voorstel, zal aan de verantwoordelijke minister gevraagd worden om het beleid te veranderen. Hoe er uiteindelijk over het burgerinitiatief ‘Abortus is geen moord’ gestemd zal worden, zal moeten blijken nadat de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven heeft getoetst of het aan alle voorwaarden voldoet.