Lezing - De coronacrisis (crisisrecht) en het College voor de Rechten van de Mens

Vandaag heeft de studiedag van de Rechtswinkel Utrecht plaatsgevonden! Een dag vol juridisch inhoudelijke activiteiten georganiseerd door de Studiedagcommissie voor alle Rechtswinkeliers. De studiedagen vinden ieder half jaar plaats voor alle zittende Rechtswinkeliers.

In het afgelopen half jaar moesten we wennen aan het nieuwe normaal en daarom werd de studiedag anders ingedeeld. In de voorgaande jaren werden er locaties bezocht zoals de Hoge Raad en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Fysieke activiteiten kunnen nu helaas geen doorgang vinden, maar gelukkig blijft er digitaal een hoop mogelijk. Mr. dr. Loof heeft een ontzettend interessante lezing verzorgd over ‘de coronacrisis (crisisrecht) en het College voor de Rechten van de Mens’. De heer Loof is gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden, vervolgens doceerde hij Staats- en Bestuursrecht aan dezelfde universiteit. Daarnaast is hij op dit moment ondervoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

Het College houdt zich bezig met mensenrechtenbescherming in Nederland. Het College beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Zo behandelen ze discriminatievraagstukken, onderzoeken ze of er in individuele gevallen sprake is van schending van mensenrechten en onderzoeken ze of overheidsmaatregelen een inbreuk kunnen maken op mensenrechten.

Het College heeft verscheidene functies. Allereerst hebben ze een voorlichtingsfunctie. Aan de burgers en media wordt informatie verstrekt over de nieuwe coronamaatregelen en waarom en in hoeverre deze toegestaan zijn. Zo is iedereen op de hoogte van alle rechten in deze onzekere tijd. Daarnaast heeft het College ook een adviesfunctie: bij het opstellen van de coronanoodwet werd het College om advies gevraagd. Dit advies werd meegenomen in het opstellen van de wet. Ook inzake de coronamelderapp heeft het College meegedacht en commentaar geleverd. Zo hebben ze meegedacht over de vraag of deze app ook toegankelijk is voor groepen mensen met een beperking. Deze groepen worden vaak vergeten en daarom komt het College op voor hun rechten. De aanwezigheid van gebarentolken bij persconferenties is mede door de inzet van het College ingevoerd. Zij hebben erop gewezen dat de informatie die tijdens de persconferenties verstrekt wordt ook toegankelijk moet zijn voor mensen met een gehoorbeperking. Tenslotte rapporteert het College jaarlijks over de situatie in Nederland op het gebied van mensenrechten.

Het College is echter niet enkel bezig met publieke actoren; de activiteiten richten zich ook tot private actoren. Bij de totstandkoming van de regeling van de mondkapjesplicht heeft het College erop gewezen dat er uitzonderingen gemaakt dienen te worden voor groepen mensen met een beperking. Het dragen van een mondkapje is vaak vanwege de beperking niet mogelijk, terwijl de regeling dit wel van hen verlangt. Kortom: het College komt ten alle tijden op voor mensenrechten.  

Het College van de Rechten van de Mens speelt een onmisbare rol in het crisisrecht. De gebarentolk die vanavond aanwezig is bij de persconferentie; het mondkapje dat je morgen in de supermarkt vanwege jouw beperking niet op hoeft en de melding in jouw coronamelderapp tekent de verstrekkende invloed van het College. En gelukkig maar! Want mensenrechten gelden altijd en overal en moeten daarom beschermd worden.