De Nederlandse gevangenissen zitten voller dan vol. Staatssecretaris Coenradie heeft aangekondigd noodmaatregelen te gaan nemen, denk aan het eerder vrijlaten van gevangenen en het bouwen van tijdelijke gevangenissen. Hoe heeft dit zover kunnen komen? Is er sprake van een forse toename in criminaliteit of is dit een direct gevolg van politieke keuzes uit het verleden?
Een tekort aan cellen door politieke beslissingen
Het huidige cellentekort is zeker niet het gevolg van een explosieve stijging in criminaliteit. De crisis is ontstaan door politieke keuzes uit het verleden. In 2013 besloot staatssecretaris Fred Teeven een ´masterplan´ op te zetten, dit was voornamelijk gericht op het besparen van kosten binnen de gevangenis. Als gevolg sloten er ongeveer 20 gevangenen. De gedachte hierachter was dat Nederland steeds minder gedetineerden zou krijgen en dat het openhouden van al deze gevangenissen een onnodige kostenpost was. Het gevolg hiervan is dat er nu een structureel tekort is aan cellen en er veel ervaren personeel verloren is gegaan. De instroom van gevangenen overheerst nu de beschikbare capaciteit.
Noodmaatregelen
Staatssecretaris Coenradie schreef in december in een Kamerbrief dat er sprake is van een ´code zwart´ - situatie in het gevangeniswezen, dit betekent concreet dat er een bezetting van boven de 99,5% is bij de Dienst Justitiële Instellingen. Om de druk op het gevangeniswezen te verlichten kondigt de overheid allerlei noodmaatregelen aan. Een van de meer controversiële maatregelen is het eerder vrijlaten van gedetineerden. Gedetineerden met een straf van maximaal één jaar mogen tot maximaal 14 dagen eerder vrijgelaten worden. Hier zitten wel de voorwaarden aan dat het geen zedendelinquenten of plegers van ernstige geweldsdelicten mag betreffen. Daarnaast zal het vervroegd vrijlaten altijd met maatwerk gebeuren en wordt dit gezien als uiterste noodmaatregel. Critici stellen dat het vervroegd vrijlaten een inbreuk kan opleveren op de straftoemetingsvrijheid van rechters, nu straffen niet volledig worden nageleefd.
Het kabinet heeft aangekondigd dat het vervroegd vrijlaten van gedetineerden wettelijk zal worden verankerd, om deze maatregel op gecontroleerde wijze uit te voeren. Dit valt onder de regeling voor vervroegde invrijheidstelling, deze zal worden uitgebreid om ruimte in gevangenissen te creëren.
Er wordt ook gesproken over het inzetten van meerpersoonscellen, dit zou ruim 100 plekken meer in de detentie opleveren. Hier is veel ophef over, aangezien het delen van cellen kan leiden tot veel agressie en spanningen onder gevangenen. Als gevolg zal juist de veiligheid binnen Penitiaire Inrichtingen verminderen. Ook is dit mogelijk strijdig met Europese richtlijnen over humane detentieomstandigheden. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming heeft gewaarschuwd dat deze maatregel de veiligheid en re-integratie van gevangenen kan schaden.
Structurele oplossingen
Om een structurele oplossing te bieden voor het cellentekort binnen de Penitiaire Inrichtingen wordt er gekeken naar de heropening van PI Almere en de bouw van een nieuwe gevangenis in Vlissingen.
Conclusie
De huidige crisis in Penitiaire Inrichtingen is niet het gevolg van een plotselinge toename in criminaliteit, maar van beleidskeuzes uit het verleden. De vele bezuinigingen en het sluiten van gevangenissen hebben ertoe geleid dat er nu een fors tekort aan cellen en personeel is. De overheid probeert zo snel mogelijk een oplossing te bieden met noodmaatregelen als vervroegde vrijlating en meerpersoonscellen. De vraag is of dit voldoende zoden aan de dijk zal zetten voor de toekomst en of niet te veel ethische bezwaren zullen oplaaien.