Als u aangifte heeft gedaan van een strafbaar feit beslist de Officier van Justitie (OvJ) of hij tot vervolging overgaat. De keuze hiervoor ligt primair bij hem, dit wordt het opportuniteitsbeginsel genoemd (art. 167 lid 2 en art. 242 lid 2 Sv). De beslissing tot niet-vervolging moet steeds gestoeld zijn op gronden aan het algemeen belang ontleend. Zo’n beslissing wordt een sepot genoemd. Grofweg bezien kan het gaan om een beleidssepot, waarbij het algemeen belang niet gediend is met vervolging, of een technisch sepot, waarbij er (vooralsnog) onvoldoende bewijs is om tot een succesvolle vervolging over te gaan.
U kunt het uiteraard oneens zijn met de beslissing van de Officier van Justitie. In sommige gevallen biedt een ‘art. 12 Sv-procedure’ dan uitkomst. Dit is een klacht tegen niet-vervolging. Deze klacht wordt ingediend bij het hof.
Als u een klacht wilt indienen, is het eerst van belang om te bekijken of u daarvoor in aanmerking komt. U moet in jargon geheten ‘ontvankelijk’ zijn.
Hiervoor is een aantal punten van belang, zoals blijkt uit art. 12i Sv.
-De klager moet direct belanghebbende zijn. Hierbij is bepalend of u in aanzienlijke mate in uw belang bent geschaad door het strafbare feit. Als u slachtoffer bent, bent u zonder meer belanghebbende. Uit de rechtspraak blijkt dat de klager ook als direct belanghebbende wordt aangemerkt, wanneer een naast familielid slachtoffer wordt. Onvoldoende is echter dat u het in zijn algemeenheid oneens bent met het gevoerde beleid. Hierbij kan gedacht worden aan de klachtprocedure die is ingesteld tegen het niet-vervolgen van tabaksfabrikanten.
-Van belang is daarnaast dat de OvJ daadwerkelijk al heeft besloten tot niet-vervolging. U weet dit doordat u daarover een brief heeft ontvangen;
Als hieraan voldaan is dient u vervolgens een klachtbrief naar het Gerechtshof te sturen. E-mail is niet mogelijk. Het moet gaan om het Gerechtshof binnen het rechtsgebied waarin van de vervolging is afgezien. Van belang is dat de brief bevat:
1. Het parketnummer van de zaak (staat op de brief);
2. Het betreffende strafbare feit;
3. Wie vervolgd moet worden;
4. Waarom u het oneens bent met de beslissing van de OvJ.
Op de site van het Openbaar Ministerie staat het postadres van het betreffende Gerechtshof. Uiteraard is een art. 12-procedure geen garantie dat alsnog tot vervolging wordt overgegaan, maar het is wel een mogelijk correctiemiddel op de Officier van Justitie.