Wet betaalbare huur: wat verandert er voor u?

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Deze wet introduceert nieuwe regels voor huurders en verhuurders, met als doel om de huurprijzen in Nederland beter te reguleren en betaalbaar te houden. Hoewel de wet per 1 juli 2024 van kracht is geworden, hebben verhuurders tot 1 januari 2025 om zich volledig aan te passen aan de nieuwe regels. Daarnaast ontstaat er met de intrede van deze wet naast de sociale huur en de vrije sector een nieuwe sector: de middensector. In deze blog wordt uiteengezet wat uw rechten zijn als huurder en wat er precies verandert na intrede van deze wet.

De middensector

Een van de belangrijkste wijzigingen is de invoering van maximale huurprijzen voor de middensector, die geldt voor woningen met een kwaliteit van 144 tot en met 186 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel. Voor huurcontracten afgesloten na 1 juli 2024 geldt een maximale huurprijs tussen € 879,67 en € 1.157,95, afhankelijk van de kwaliteit van de woning. Dit biedt bescherming voor huurders in dit segment, waar voorheen geen grens bestond. Woningen boven dit puntenaantal blijven in de vrije sector vallen.

Voor huurders van een sociale woning verandert er met deze wet niets, aangezien er voor die groep al dergelijke regels met een maximale huurprijs bestonden. Wel zal er vanaf 1 juli 2025 een regel komen voor huurders van een sociale huurwoning met een contract die al voor 1 juli 2024 in werking was, waarin ook een maximale huurprijs zal worden opgenomen. Als gevolg hiervan wordt de huurder van een sociale huurwoning beschermd tegen hoge huurprijzen van de verhuurder.

Verplichte puntentelling

Zoals eerder benoemd, moeten verhuurders vanaf 1 januari 2025 een puntentelling in het contract opnemen die een maximale huurprijs aangeeft. Dit hoeft enkel bij nieuwe huurcontracten. De puntentelling - waarop de uiteindelijke huurprijs wordt gebaseerd - is bepaald aan de hand van het vernieuwde woningwaarderingsstelsel. Indien de regels niet worden nageleefd, kan de gemeente boetes opleggen aan het adres van de verhuurder.

Het aantal punten van een huurwoning of -kamer, wordt gebaseerd op verschillende gronden, zoals het totale oppervlakte, de energielabel, de WOZ-waarde en de overige ruimtes waar de huurder toegang tot heeft. Een dergelijke puntentelling - en daarmee de categorisering van de huurwoning - kan met het invullen van een digitale vragenlijst bepaald worden.

Toetsing van de huurprijs

Een belangrijk nieuw recht voor huurders is dat zij tevens binnen zes maanden na het ingaan van het huurcontract de aanvangshuurprijs kunnen laten toetsen door de Huurcommissie. Indien de huur te hoog is vastgesteld, wordt deze met terugwerkende kracht verlaagd.

Concluderend wil de overheid met de Wet betaalbare huur de stijgende huurprijzen tegengaan en huurders beter beschermen, vooral in de middensector. Het is voor zowel huurders als verhuurders belangrijk om op de hoogte te zijn van deze nieuwe regelgeving, aangezien de gevolgen voor de huurprijs aanzienlijk kunnen zijn.